Cine a fost SADAKO SASAKI și cei 1000 de cocori origami?

By 03/02/2023Română

Atunci când vine vorba despre Japonia și cel de-al doilea război mondial, printre primele lucruri care ne vin in minte sunt bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki. Desigur, acestea ne trezesc în minte imagini șocante, ceea ce este în mod firesc inevitabil. Ce s-a întâmplat în Japonia în această perioadă, poate fi detailat și cu ajutorul oamenilor care au fost martorii evenimentelor.

Unul dintre simbolurile emblematice ale Japoniei din acea vreme va rămâne Sadako Sasaki, o fetiță japoneză care s-a născut în 1943 și a decedat de leucemie la vârsta fragedă de doar 12 ani, în 1955.

Ea este cunoscută în întreaga lume pentru cei 1,000 de cocori origami pe care a început să-i împăturească (numiți în japoneză senbazuru), dar și ca una dintre cele mai faimoase, hibakusha, adică supraviețuitoare a bombei atomice din Japonia. Mărturiile lui Sadako Sasaki au transformat-o într-un adevărat emisar al păcii și o amintire vie a tuturor copiilor iradiați în timpul războiului.

Sper că ți-am stârnit interesul despre această parte a istoriei Japoniei. În continuare, voi împărtăși 10 lucruri incredibile despre Sadako Sasaki și cei 1,000 de cocori origami.

1. Povestea lui Sadako Sasaki este strâns legată de cei 1,000 de cocori origami.

Sadako Sasaki s-a născut în data de 7 ianuarie 1943 și a decedat pe 25 octombrie 1955. A fost afectată de bombele nucleare lansate în Japonia în al doilea război mondial alături de alți copii de vârsta ei. Povestea vieții ei a fost spusă cu ajutorul a 1,000 de cocori origami. Înainte de a muri în anul 1955, ea ar fi dorit să împăturească o mie de origami în formă de cocor.

2. Cei 1,000 de cocori ai lui Sadako Sasaki simbolizează mai mult decât o bucată de hârtie.

Sadako Sasaki a dorit să își spună povestea într-un mod inedit. Astăzi, putem spune că tragedia de la Hiroshima este cunoscută și dintr-o altă perspectivă datorită ei. Cei 1,000 de cocori origami simbolizează moartea victimelor nevinovate.

3. Sadako Sasaki s-a aflat foarte aproape de locul bombardamentului de la Hiroshima.

Un lucru incredibil despre Sadako Sasaki este că se afla la doar 2 km de Punctul Zero al bombardamentului nuclear de la Hiroshima. Deci este surprinzător prin ceea ce a trecut, dar și faptul că a supraviețuit.

4. După bombardament mama ei a constatat că Sadako Sasaki nu avea răni.

Este uimitor faptul că se afla atât de aproape de locul exploziei și totuși nu a suferit răni. Chiar dacă Sadako a fost aruncată pe fereastră din cauza exploziei, mama sa nu a găsit răni vizibile.

5. Ploaia neagră și dispariția bunicii ei.

Ploaia neagră este ceea ce se întâmplă după o explozie nucleară. Este o ploaie poluată cu particule negre, resturi din materialele bombei atomice. Sadako Sasaki nu a reușit să își mai regăsească bunica după bombardament.

Află mai multe: Ce făceau oamenii acum 24,000 de ani?

6. Sadako Sasaki a crescut și s-a dezvoltat ca un copil normal.

Un lucru incredibil despre Sadako Sasaki este că după evenimentele de la Hiroshima nu a dezvoltat nici un simptom de boală. S-a dezvoltat ca un copil normal de vârsta ei și a obținut chiar și performanțe sportive și academice.

7. Din păcate, efectele radiațiilor nu au întârziat să apară.

Chiar dacă în primii ani de după bombardament lucrurile păreau să decurgă normal, în anul 1954 inevitabilul s-a produs. Sadako a dezvoltat o umflătură în spatele gâtului și a urechilor, iar până în ianuarie 1955 boala s-a extins în întregul corp.

8. Diagnosticul de leucemie nu a descurajat-o.

Doctorul a pus diagnosticul primit de majoritatea copiilor care au supraviețuit tragediei de la Hiroshima: leucemie. Însă, acest lucru nu a descurajat-o pe Sadako Sasaki și aceasta a continuat să își dedice timpul împăturirii cocorilor de origami.

9. Povestea lui Sadako Sasaki atrage atenția asupra dezastrelor nucleare.

Simbolul celor 1,000 de cocori origami va rămâne în istorie ca un semnal de alarmă asupra celor întâmplate la Hiroshima. Studiile arată că numărul de bolnavi cu leucemie în rândul copiilor a crescut considerabil după explozia nucleară.

10. În timpul internării sale în spital, s-a născut o legendă.

Mărturiile copiilor internați în acea perioadă în același spital cu Sadako Sasaki sunt impresionante. Ea a continuat să încurajeze și să inspire pe toată lumea, având mereu o atitudine pozitivă. Un băiat de vârsta ei cu care a împărțit camera de spital afirma că Sadako Sasaki nu și-s pierdut speranța până în ultima clipă. Ea a declarat că atunci v-a termina de împăturit cei 1,000 de cocori origami, i se va împli o dorință.

Deznodământul poveștii lui Sadako Sasaki.

În ultimele zile din viața sa, Sadako Sasaki s-a simțit din ce în ce mai rău. Avea dureri foarte mari, ceea ce făcea aproape imposibil împăturitul de origami. Ea a decedat în spital în octombrie 1955 și a reușit să împăturească doar 644 de cocori origami.

Colegii ei au fost atât de îndurerați încât au dorit să continue tradiția începută de Sadako Sasaki și au împăturit restul de cocori origami până la 1000. Apoi, au format un club de origami în onoarea ei care încă este și astăzi activ la Școala Internațională din Hiroshima.

Mai mult, colegii eu depus toate eforturile necesare pentru a strânge bani și a construi un monument în onoarea ei. Astăzi, acest monument este cunoscut ca Monumentul Copiilor pentru Pace și este localizat în centrul Parcului Memorial al Păcii Hiroshima.

Dacă ți-a plăcut acest video, te invit să vizionezi încă un material de pe canalului nostru, unde o echipă de oameni curioși doresc să îți prezinte cele mai fascinante lucruri din lumea noastră.

Acum vizeonează prezentarea despre Sadako Sasaki:

Surse: Tokyo Weekender, Yoyapon, Hazel Reeves, NPS

Author V.M. Simandan

is a Beijing-based Romanian positive psychology counsellor and former competitive archer

More posts by V.M. Simandan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

V.M. Simandan