Ce făceau oamenii acum 24,000 de ani?

By 25/01/2023Română

Te-ai întrebat vreodată ce făceau oamenii acum 24,000 de ani? Cercetătorii au creat diverse scenarii care au dus la descoperiri uimitoare. De aceea, răspunsul la această întrebare este mult mai complex decât pare la prima vedere.

Astăzi, suntem obișnuiți cu lumea sacadată și plină de tehnologie în care trăim. Dar acum 24,000 de ani lucrurile stăteau complet altfel. Lupta pentru supraviețuire era în centrul atenției, iar pericolele pândeau la orice pas!

În acest articol voi prezenta 7 lucruri interesante despre viața oamenilor de acum 24,000 de ani din America de Nord, precum și descoperirile arheologice pe care sunt bazate aceste cunoștințe.

1. Beringia și Peșterile Bluefish

În urmă cu cca. 24,000 de ani oamenii trăiau și vânau în Beringia. Beringia a fost o masă de pământ, acum scufundată, care lega cândva Siberia de Alaska și Yukon. Din Peșterile Bluefish din nordul Yukonu-lui, teritoriul cel mai vestic al Canadei de astăzi, arheologii au dezgropat unele dintre cele mai vechi dovezi ale prezenței umane în America de Nord.

De aici au pornit numeroase studii arheologice care au dat lumii detalii valoroase despre ceea ce făceau oamenii acum 24,000 de ani.

2. Cine sunt oamenii Clovis?

Ai auzit vreodată despre oamenii Clovis? Aceștia au în rol important în evoluția umanității și reprezintă punctul de pornire pentru mulți cercetători. Ipoteza principală a fost că oamenii au ajuns pentru prima dată în America cu aproximativ 13,000 de ani în urmă, când vânătorii asiatici au traversat teritoriul numit Beringia.

De acolo, migranții s-au grăbit spre sud, de-a lungul marginilor straturilor de gheață care se topeau, către teritorii mai calde din ceea ce sunt acum Statele Unite, unde ei și descendenții lor au prosperat. Cercetătorii i-au numit pe acești vânători oamenii Clovis, după un tip distinctiv de vârf de suliță pe care îl purtau.

Află mai multe: De ce nu mai au bărbații spermatozoizi?

3. Studii de acum zeci de ani aduc o nouă ipoteză.

Jacques Cinq-Mars, un arheolog canadian care a lucrat pentru Muzeul Canadian de Istorie, a fost coordonatorul săpăturilor dintre 1977 și 1987 la Peșterile Bluefish, situate pe teritoriul Națiunii Van Tat Gwich’in din nord-vestul Yukon-ului.

Cinq-Mars a scos la iveală dovezi cum că oamenii Clovis nu au fost primii care au intrat în America. Prin cercetările sale, el a ajuns la concluzia că vânătorii foloseau site-ul de la Peșterile Bluefish în urmă cu aproximativ 24,000 de ani. Adică cu 11,000 de ani mai înainte de oamenii Clovis. După cum vă puteți imagina, această descoperire a zguduit lumea cercetătorilor!

4. Ipoteza lui Cinq-Mars devine o certitudine.

Cinq-Mars, care a murit în noiembrie 2021, a fost întâmpinat cu scepticism, iar descoperirile sale au fost puse sub semnul întrebării timp de zeci de ani. Nu este tocmai ușor să contrazici secole de cercetări și săpături arheologice! Dar, implicarea lui și dorința de a arăta lumii adevărul de acum 24,000 de ani au învins!

Cercetările au continuat și, după analizarea noilor dovezi arheologice, a urmat o rectificare a cronologiei primilor oameni în Beringia. Această rectificare a fost realizată de Lauriane Bourgeon, un arheolog francez de la Universitatea din Montreal. Bourgeon și-a petrecut o mare parte a carierei reexaminând colecția obținută din peșterile Bluefish – care include un număr mic de instrumente și 36,000 de oase de animale. Astfel, ipoteza lui Cinq-Mars a devenit o certitudine.

5. Peșterile Bluefish NU au servit ca reședințe.

Un detaliu interesant despre Peșterile Bluefish este faptul că acestea nu au fost folosite pe post de locuințe. Deși odată cu primele săpături s-a presupus că acesta este un loc locuit, ulterior cercetătorii au descoperit că nu este așa.

În peșteri s-au descoperit neobișnuit de multe pelvisuri și alte oase de animale grele. Pe baza acestui fapt, împreună cu numărul redus de unelte de piatră și lipsa unei vetre, s-a dedus că Peșterile Bluefish au fost cel mai mult probabil folosite ca o tabără temporară de către vânători, care vânau în principal cai beringieni.

Ei detașau strategic cele mai mari oase de carne iar pe urmă lăsau oasele în urma lor atunci când făceau drumul înapoi la locul de campare rezidențial. Este o abordare interesantă pentru marcarea locului de întoarcere! Precum firimiturile de pâine lăsate de Hansel din povestea Hansel și Gretel de Frații Grimm.

Află mai multe despre: Demența la câini și avortul spontan la maimuțe | Psihologia animalelor

6. Caii beringieni au fost principalele ținte ale vânătorilor.

Calul Beringian a dispărut cu aproximativ 14,000 de ani în urmă, probabil din cauza presiunii umane și a schimbărilor climatice.

Cel mai vechi os din colecția Peșterilor Bluefish, o falcă de cal veche de 23,500 de ani, are tăieturi lungi și drepte pe partea interioară. Aceste tăieturi sunt în concordanță cu eforturile făcute de a îndepărta mușchii de oase. Tăieturile făcute de om, explică Lauriane Bourgeon, sunt adânci și subțiri, cu un profil în formă de V și corespund de obicei măcelării strategice. Astfel, se deduce faptul că principalele ținte ale vânătorilor au fost caii beringieni, care ulterior au dispărut complet!

7. Zăcămintele de oase servesc și vor servi ca dovezi necontestabile.

Faptul că majoritatea oaselor provin de la cai adulți sănătoși este un detaliu tipic vânătorii umane. În contrast, animalele carnivore vânează în mod obișnuit alte animale vulnerabile, care sunt mult mai ușor de prins.

Ce se poate spune cu certitudine în urma acestor descoperiri este că acum 24,000 de ani oamenii erau concentrați pe supraviețuire, dar și pe evoluție. Dovezile descoperite recent ne arată că vânătoare a fost principala activitate care a făcut diferența dintre viață și moarte!

În concluzie, în baza descoperirilor arheologice de la Peșterile Bluefish, putem spune cu un grad mare de siguranță că, acum 24,000 de ani, vânătorii care trăiau în Beringia foloseau peștera ca adăpost temporar în timpul campaniilor de vânătoare. Odată ce au vânat îndeajuns cai beringieni, oamenii de atunci scoteau carnea de pe scheletul caiilor și foloseau oasele mari pentru a marca drumul înapoi la Peșteră, probabil pentru următoarea expediție de vânătoare.

Acum este rândul tău. Crezi că ai putea supraviețuii în condițiile de acum 24,000 de ani? Lăsă răspunsul tău în comentariile de mai jos.

Acum vizionează prezentarea video:

Surse: Wikipedia, Beringia, CBC, Smithsonian Magazine, Hakai Magazine, Plos One, Yukon Horse

Author V.M. Simandan

is a Beijing-based Romanian positive psychology counsellor and former competitive archer

More posts by V.M. Simandan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

V.M. Simandan