Reptile stresate și câini cu tulburări obsesiv-compulsive| Psihologia animalelor |

By 30/01/2023Română

Fie că sunt domesticite sau sălbatice, nevertebrate sau vertebrate, regnul animal este unul fascinant pentru toate vârstele.

În acest articol voi prezenta 5 aspecte ciudate din psihologia animalelor, de la schizofrenia la animale, la tulburarea obsesiv-compulsivă la Dobermani, la preferința albinelor pentru zahăr, la cum devin reptilele stresate și la animalele de companie ca suport emoțional.

psihologia animalelor

1. Animalele nu suferă de schizofrenie

Deseori confundată cu tulburarea de identitate disociativă, schizofrenia apare atunci când procesele senzoriale ale unei persoane sunt afectate într-un mod care o face să primească informații inexacte despre lumea din jurul ei. Astfel, rezultatul este adesea halucinații vizuale sau auditive.

Schizofrenia nu este o boală rară, iar cercetătorii susțin că aproximativ 1% dintre adulții din întreaga lume suferă de schizofrenie. Ceea ce este uimitor este faptul că, în ciuda miilor de studii efectuate care ar fi putut-o identifica, schizofrenia nu a fost niciodată observată la animale.

În 2015, cercetătorii au susținut că schizofrenia a fost observată doar la oameni, deoarece este o consecință a evoluției umane. Dovada adusă au fost genele găsite în codul genetic uman care sunt conectate la genele care cresc probabilitatea de a dezvolta schizofrenie.

2. Tulburarea obsesiv-compulsivă la Dobermani

Studiile arată că dintre toate animalele de companie, câinii sunt cei mai predispuși la dezvoltarea bolilor întâlnite în rândul oamenilor. Tulburarea obsesiv-compulsivă – OCD (sau OCD, cum este abreviat în engleză) este una dintre cele mai comune manifestări la câini, exprimată prin linsul excesiv. Chiar dacă ar părea un obicei benign, linsul în exces predispune animalele la diferite tipuri de infecții bacteriene. Alte comportamente de tip OCD întâlnite la câini sunt rosul sau suptul obiectelor din casă.

National Geographic a efectuat un studiu în 2013 împreună cu Purdue University și a descoperit faptul că un câine cu OCD răspunde pozitiv la același tratament pe care îl ia un om pentru această afecțiune. Studiul s-a concentrat pe rasa Doberman, deoarece este în topul raselor de câini care dezvoltă OCD cu un procent uimitor de 28%. Acest studiu aduce speranțe proprietarilor de câini și le oferă o soluție de tratament viabilă ce poate îmbunătăți semnificativ viața animalului.

Află mai multe despre: Demența la câini și avortul spontan la maimuțe | Psihologia animalelor

3. Albinele preferă zahărul

Cu toții pornim de la premisa că insectele nu au emoții și nu simt o familiaritate pentru celelalte insecte. Mai mult, cercetătorii spun că insectele nu au creier, ci un ganglion dezvoltat dintr-o serie de celule poziționate prin tot corpul lor. Așa că, este normal să ne întrebăm dacă insectele au emoții din moment ce nu au creier!

Un studiu din 2016 a demonstrat că albinele preferă florile colorate cu lichid zaharisit. Un lichid cu zahăr a fost plasat în flori albastru-verzi, în timp ce florile galbene aflate alăturat aveau un lichid mult mai puțin bogat în zahăr. Ca urmare, albinele și-au dezvoltat obiceiul de a zbura rapid către florile albastru-verde. Chiar și atunci când lichide similare cu conținut de zahăr au fost puse în flori de culoare diferită, albinele au ales tot florile inițiale de culoare albastru-verzi.

Dar atunci când li s-au administrat florilor albastru-verzi substanțe chimice care blocau fluxul de dopamină, tendința a dispărut. Acest lucru a indicat cu tărie că nici măcar instinctele de supraviețuire nu au fost suficient de motivante fără o recompensă emoțională.

4. Reptilele în captivitate sunt stresate

La fel cum este cazul insectelor, oamenii presupun că nici reptilele nu au emoții. Suntem tentați să luăm ad-literam expresia „cu sânge rece”! Însă, adevărul este total opus.

Profesorul Gordon Burghardt de la Universitatea din Tennessee a publicat pentru prima dată studii despre comportamentul reptilelor în 1967. Printre descoperirile sale s-au numărat observațiile conform cărora reptilele tinere încă mai aveau genul de comportament de „joc” pe care l-am asocia în mod normal cu mamiferele. El a mai detaliat și instinctele materne în rândul părinților reptile, cu mamele reptile manifestând instincte materne.

Dar și mai convingătoare au fost constatările Asociației Veterinare Britanice din 2013 care susține că stresul de a fi în captivitate este mai pronunțat în rândul reptilelor decât în ​​cazul mamiferelor și că efectele sunt mai îngrijorătoare. Printre aceste comportamente se numără ascunderea capului și anorexia. De asemenea, dimensiunile capului și corpului reptilelor în captivitate se schimbă în funcție de nivelul de stres, iar pigmenții pielii lor căpătă o altă nuanță. Aceste reacțiile emoționale le pot scurta viața.

Află mai multe: Ce făceau oamenii acum 24,000 de ani?

5. Animalele de companie ca suport emoțional

Se spune adesea că animalele de companie sunt bune pentru sănătatea fizică a oamenilor. De exemplu, un studiu făcut de Asociația Americană a Inimii în 2019, a susținut că un câine poate scădea rata mortalității în rândul proprietarilor cu 24% prin încurajarea exercițiilor fizice moderate. Adică proprietarii ies la plimbare zilnic cu câinele lor!

Când vine vorba de sănătatea mintală, cum ar fi combaterea depresiei, rezultatele nu sunt atât de concludente sau atât de încurajatoare.

În 2019, publicația The Independent a analizat treizeci de studii despre impactul animalelor de companie asupra stărilor de spirit a proprietarilor. Au ajuns la o concluzie interesantă, dar deprimantă: nu există dovezi semnificative că animalele de companie ar ajuta pe proprietari să facă față depresiei. De fapt, unele studii au constatat că proprietarii erau mai deprimați decât cei fără animale de companie.

Psihologia animalelor este la fel de complexă ca psihologia oamenilor, iar studiile arată că atât bolile, cât și problemele de comportament sunt similare pentru ambii.

Bun, acestea au fost încă cinci lucruri fascinante despre psihologia animalelor. Acum este rândul tău: Ce preferi ca animal de companie? Câinele sau pisica? Mi-mi plac pisicile, mai ales cele negre, la nebunie. Spune-mi în comentariile de mai jos care este preferința ta.

Acum vizionează prezentarea video:

Sursa: Top Tenz

Author V.M. Simandan

is a Beijing-based Romanian positive psychology counsellor and former competitive archer

More posts by V.M. Simandan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

V.M. Simandan