De ce nu mai au bărbații spermatozoizi?

By 18/01/2023Română

În ultimele câteva decenii s-a înregistrat o scădere alarmantă a numărului de spermatozoizi la bărbații din întreaga lume. Astăzi bărbații au cu 50 de milioane de spermatozoizi mai puțini decât aveau bărbații din anii 70.

Un studiu recent publicat în noiembrie 2022 în revista de știință Human Reproduction Update, cea mai bine cotată revistă din domeniul obstetrică, ginecologie și biologie reproductivă, prezintă niște detalii șocante.

În acest articol vă voi prezenta părerea specialiștilor despre criza fertilității masculine, factorii legați de scăderea numărului de spermatozoizi, situația fertilității din România și câteva soluții practice.

Ce spun specialiștii?

În urma analizei mostrelor de spermă colectate în secolele 20 și 21, cercetătorii au observat  o scădere de 51% între anii 1973 și 2018. Astfel, de la 101 milioane de spermatozoizi pe mililitru în anii 70, la doar 49 de milioane astăzi. În doar 38 de ani, numărul spermatozoizilor bărbaților s-a înjumătățit.

Autorul principal al studiului, doctorul epidemiolog Hagai Levine de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, este de părere că această scădere drastică a numărului spermatozoizilor la bărbați pe plan global este “o criză care trebuie abordată acum înainte de a ajunge la un punct critic care poate să nu fie reversibil.”

Scopul studiului a fost acela de examina situația actuală a numărului de spermatozoizi în rândul bărbaților de pe toate continentele. Studiile precedente s-au concentrat doar asupra bărbaților din America de Nord, Europa și Australia, deci acest nou studiu ne poate oferi detalii despre implicațiile modinale referitoare la rata feritlității bărbaților.

Rezultatele studiului sugerează că acest declin la nivel mondial al numărului de spermatozoizi la bărbații v-a continua într-un ritm accelerat în secolul 21.

Spermatozoizii și criza fertilității

Povara economică și la nivel de societate a infertilității masculine este deja recunoscută la scară mondială, fiind mult mai accentuată în cazul populațiilor cu venituri mici. În plus, s-a observat faptul că scăderea numărului de spermatozoizi este paralelă cu scăderea nivelelor de testosteron și creșterea prevalenței de cancer testicular și anomalii genitale masculine.  

Din această cauză, recent, scăderea calității spermei și a sănătății reproductive masculine a fost descrisă ca o criză a fertilității. Cu toate că numărul de spermatozoizi pe mililitru nu este cel mai exact mod de stabili gradul de fertilitate, concentrația și numărul total de spermatozoizi sunt strâns legate de șansele de fertilitate.

Află mai multe despre: Problema astrocitelor, depresia și copilașul meu

Cauzele declinului fertilității masculine

Un alt studiu din anul 2020 publicat în revista medicală Current Opinion in Urology face posibile legături între scăderea numărului de spermatozoizi și factori din viața de zi cu zi, cum ar fi obezitatea, dieta și toxinele din mediu.

Astfel, cei mai importanți factori de risc legați de infertilitatea masculină care sunt într-o mare măsură dependenți de propriile noastre decizii sunt:

– consumul de tutun și alcool
– consumul de droguri
– obezitatea
– activități sedentare
– expunerea la radiații, toxine, insecticide, și pesticide
– deficitul nutrițional
– supraîncălzirea testiculelor
– unele medicamente, cum ar fi steroizii folosiți de culturiști
– expunerea la substanțe care conțin estrogen sau sunt similare estrogenului

Bineînțeles, pe lângă acești factori legați de modul de viață, mai există și factori medicali și genetici, precum:

– afecțiuni medicale, cum ar fi tumori și boli cronice
– afecțiuni endocrine
– afecțiuni genetice
– infecții
– afecțiuni uro-genitale
– tulburări sexuale

Care este situația în Uniunea Europeană?

La mod general, conform statisticilor publicate de Eurostat în 2019, România este pe locul doi în Uniunea Europeană la rata de fertilitate, cu 1,77 nașteri vi per femeie. Evident, aceste date reflectă și situația fertilității bărbaților, nu doar a femeilor, dar nivelul este calculat la numărul de nașteri.

Cu toate acestea, rata fertilității din România este într-un trend descrescător, la fel ca în restul Uniunii Europene. Din anul 2016, rata fertilității din Uniunea Europeană este în continuă scădere, fiind în anul 2019 de doar 1,53 de nașteri vi per femeie.

Singura țară unde declinul fertilități este neglijent este Franța, care în 2022 avea o rată a fertilității de 1,85 nașteri vi per femeie, o scădere de doar 0.05% față de anul 2021.

Care este situația în România?

Ziarul Adevărul relatează că în anul 2021, „numărul de nou-născuți a fost cel mai mic din întreaga istorie a țării.” Conform Institutului Național de Statistică, în 2021 s-au născut doar 180.000 de bebeluși, cu 20.000 mai puțin decât în anul 2020.

Pentru a înțelege ce înseamnă aceste cifre dintr-o perspectivă istorică, imaginați-vă că numărul de nașteri din 2021 este mai mic chiar de cel înregistrat înainte de 1900, când România era redusă la doar două  provincii – Țara Românească și Moldova. 

Pentru România de astăzi, acest declin demografic este foarte abrupt. Ca o comparație, în 1967, când avortul a devenit ilegal în România, s-au înregistrat 556.000 de nașteri!

Alfă mai multe despre: Unde greșesc toți părinții de azi?

Ce poți face tu ca bărbat?

Probabil nu vei face hemocitometrie, procedura de laborator prin care se află numărului de spermatozoizi, dar atâta timp cât lichidul tău seminal are o concentrație de 40 de milioane de spermatozoizi pe milimetru, nu ar trebui să ai probleme de fertilitate. Cu toate aceste, nu stăm la numărătoare dar putem fi proactivi.

Pe lângă inițiativele pe care România și clasa ei politică trebuie să le ia pentru a încuraja creșterea demografică, tu ca bărbat îți poți schimba stilul de viață pentru a reduce drastic sau chiar elimina factorii de risc legați de infertilitatea masculină.

Astfel, o viață activă fără tutun, alcool și droguri cu o dietă „curată” într-un mediu lipsit de toxine îți va îmbunătății fertilitatea și bineînțeles viața.

Acum vizionează prezentare video:

Surse: Statista, Study 1, Study 2, Regina Maria, Smithsonian Magazine, Eurostat, Franța, Adevărul

Author V.M. Simandan

is a Beijing-based Romanian positive psychology counsellor and former competitive archer

More posts by V.M. Simandan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

V.M. Simandan