Filozofia pedagogică a lui PAULO FREIRE

By 03/03/2023Română

10 lucruri pe care trebuie să le înțelegi despre Paulo Freire

Paulo Freire a fost un filozof brazilian cunoscut pentru metodele sale de a folosi idei simple și vocabularul de zi cu zi pentru a-i învăța pe analfabeți să citească. A ieșit în evidență datorită modului său radical de a gândi, dar în același timp a atras atenția și prin metodele lui inovative de educație.

Freire a dorit să-i facă pe studenții lui aibă o înțelegere critică a realității din jurul lor. El a devenit cunoscut în întreaga lume pentru că a susținut o așa numită „pedagogie a eliberării”. Paulo Freire a stârnit și controverse mai ales din cauza faptului că își încuraja studenții să fie participanți activi și nu doar consumatori pasivi în clasă și în viața de zi cu zi.

Acest gânditor controversat a lăsat o amprentă unică asupra sistemului educațional, dar și al felului în care ar trebui să abordăm viața de zi cu zi. Pornind de la cartea sa Pedagogia oprimatului, cea mai bine vândută carte din anul 1970, și terminând cu impactul pozitiv asupra sistemului educațional din Brazilia, Freire este un caz demn de studiat.

În acest articol îți voi prezenta 10 idei interesante despre pedagogia și filozofia lui Paulo Freire.

1. S-a născut într-o familie modestă și a avut de înfruntat a grămadă de obstacole.

Freire s-a născut în 1921 într-o familie de clasă mijlocie din Recife, un stat brazilian din nord-estul țării. A avut parte de multe greutăți în copilărie ca urmare a Marii Crize economice care a afectat întregul mapamond. În acea perioadă, sărăcia și foamea erau ceva la ordinea zilei și acest lucru poate fi una dintre cauzele pentru care Freire s-a implicat atât de mult în schimbarea procesului educațional.

2. Paulo Freire a rămas repetent.

În adolescență, Freire a ajuns cu patru clase în urmă. Se crede că acest lucru a avut un impact major în dezvoltarea sa, deoarece a fost o experiență care ia modelat atât modul de gândire, cât părerea despre educație și rolul ei în societate. Paulo Freire a afirmat într-un interviu că foamea și sărăcia i-au afectat puterea de a învăța și, de aceea, a ajuns să rămână repetent.

3. Dacă nu ar fi rămas repetent, nu ar fi fost atât de implicat în reevaluarea sistemului educațional.

Paulo Freire a trăit și a experimentat ce înseamnă un sistem defectuos în care copiii nu se pot dezvolta conform abilităților lor. Experiențele din adolescență l-au determinat să își dedice viața îmbunătățirii vieții celor săraci prin educație. Freire a afirmat că a știut în copilărie că nu este prost, dar foamea și sărăcia au dus la o lipsă completă de interes. Condiția socială nu îi permitea să primească o educație corespunzătoare.

Află mai multe: Homosexualii, bolile mintale și violența la televizor.

4. După hopurile din adolescență, a început să se afirme în mediul academic.

Freire s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității din Recife. Acolo a studiat dreptul, filosofia și psihologia limbajului. Chiar dacă a trecut cu brio examenul baroului juridic, nu a practicat niciodată avocatura. Paulo Freire a ales să fie profesor.

5. Momentul cheie când a început să se facă auzit în sistemul educațional a fost anul 1946.

Deși multă lume crede că Paulo Freire a fost dintotdeauna o voce răsunătoare în sistemul educațional, acest lucru nu s-a întâmplat până în anul 1946. Este un moment cheie deoarece Freire a fost numit directorul Departamentului de Educație și Cultură din Pernambuco. Acest lucru ia permis să lucreze cu săracii analfabeți și a dus la apariția dogmei sale educaționale.

6. Freire a fost arestat în 1964.

Lovitura de stat din 1964 din Brazilia a adus o perioadă întunecată în viața filosofului. Noul regim a catalogat comportamentul lui Paulo Freire ca fiind unul instigator și subversiv. Astfel, a petrecut o scurtă perioadă în închisoare, iar după ce a fost eliberat s-a mutat în Chile.

7. Paulo Freire a fost primul om care a primit Premiul pentru Dezvoltare Internațională Regele Baudouin.

Paulo Freire a depășit multe obstacole de-a lungul timpului și de cele mai multe ori a fost văzut ca o forță periculoasă de către cei care nu erau de acord cu viziunea lui. Din fericire, au existat și oameni care l-au susținut și l-au nominalizat pentru premii importante. Freire a fost primul om care a primit, în anul 1980, Premiul pentru Dezvoltare Internațională Regele Baudouin. A fost nominalizat de către Mathew Zachariah, un profesor de la Universitatea din Calgary.

8. Freire a scris și co-scris peste 20 de cărți despre educație.

Paulo Freire a contribuit la dezvoltarea sistemului modern de învățământ și a popularizat concepțiile lui pedagogice în cele peste 20 de cărți scrise. Printre cele mai notabile sunt Pedagogia oprimatului (1970), Educație: pentru o conștiință critică (1973) și Alfabetizarea. Citirea cuvântului și a lumii (1987).

Află mai multe: Cine a fost SADAKO SASAKI și cei 1000 de cocori origami?

9. Ideile principale ale lui Paulo Freire au schimbat paradigma pedagogiei.

Freire susține că prin educația tradițională elevii erau dezumanizați și deci avem nevoie de un alt model educațional pentru a le da șansa elevilor să-și reafirma propria umanitate. El subliniază că cei asupriți sunt în același timp și oprimați și opresori, a cărui conștiință au interiorizat-o. Datorită acestei dualități ambigue și a interiorizării asupritorilor lor, cei asupriți caută să devină asemenea asupritorilor și să împărtășească modul lor de viață. De aceea, conceptele cheie subliniate în lucrărilor lui Freire sunt cele de educație pentru umanizare și eliberare, dar și de conștientizare a opresiunii.

10. Pedagogia lui Paulo Freire este mai directă decât te-ai aștepta.

Per total, pedagogia celor dezavantajați conceptualizată de Paulo Freire este simplă. Cel mai important lucru din opera și viața sa a fost preocuparea lui pentru conștiința umană, pentru dezvoltarea conștiinței și pentru afirmarea puterii omului de a transforma realitatea. Freire a dorit să învețe lumea cum să trăiască o viață mai bună, cum să rezolve problemele cu care se confruntă omenirea, dar și cum să dezmembreze bariera de clasă. Scopul muncii și al operelor lui Paulo Freire a fost să ofere oamenilor libertatea de a se exprima fără a fi intimidați.

Paulo Freire a decedat în 1997 la vârsta de 75 de ani în Sao Paulo, Brazil.

Acum vizeonează prezentarea despre Paulo Freire:

Sources: WikipediaIEPSunSigns

Author V.M. Simandan

is a Beijing-based Romanian positive psychology counsellor and former competitive archer

More posts by V.M. Simandan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

V.M. Simandan