Circumcizia la băieții nou-născuți: beneficii, riscuri, mituri, controverse

By 10/03/2023Română

De ce le este frică românilor de circumcizie?

INTRODUCERE – Scopul acestui material

În „Cartea penisului” (The Penis Book: A Doctor’s Complete Guide to the Penis – From Size to Function and Everything in Between), – o carte pe care o recomand tuturor tăticilor care au băieți – medicul urolog Aaron Spitz ne avertizează că „Pensiul ca subiect de discuție este imediat provocator. Iar acum poți spune cuvântul la televizor.” Îl poți spune și în clasă și acasă. Ca tătic a doi băieți, vreau să știu tot ce se poate despre penis iar astfel, când va veni vremea, voi fi îndeajuns de informat pentru a avea discuții bazate pe știință cu băieții mei. Nu voi lăsa internetul, cu infuzia debilitantă de pornografie, să-mi educe copilul la acest capitol! 

Dar până să ajungă copii mei la vârsta când vor înțelege despre ce este vorba, este important ca noi, ca părinți, să fim informați și să înțelegem, cât mai științific posibil, care-i treaba cu acest organ. Iar printre cele mai controversate subiecte legate de penis este circumcizia, “una dintre cele mai obișnuite proceduri chirurgicale efectuate la nivel global”, cum aflăm din cartea lui Aaron Spitz la începutul Capitolului 7 dedicat circumciziei.

Acesta material informativ pe care l-am pregătit este bazat doar pe materiale științifice. Ce urmează este o prezentare detailată a ce înseamnă circumcizia din punct de vedere medical, religios, cultural, legal și etic. Voi prezenta atât argumentele aduse pentru cât și împotriva circumciziei iar, in afară de câteva „note personale”, am încercat (și cred că am reușit) o prezentare echilibrată a tuturor argumentelor aduse atât pro cât și contra. În același timp, am încadrat ritul circumciziei în contextul religios și geografic în ideea de a încerca să răspund la întrebarea cu care am început acest material: De ce le este frică românilor de circumcizie?

Acest demers de a înțelege mai bine toate aspectele legate de circumcizie este împărțit în cinci părți. În Partea 1 voi răspunde la întrebarea „Ce este circumcizia?”, care sunt motivele circumciziei la nou-născuți, cine sunt circumciși, urmată de o incursiune istorică pentru a afla cine au fost primii bărbați circumciși. În Partea 2 voi prezenta beneficiile și riscurile circumciziei, plus poziția evolutivă darwiniană și cazul rar de circumcizie psihotică. Partea 3 este dedicată explorării motivelor religioase a circumciziei la evrei, musulmani și creștini. În Partea 4 prezint miturile, controversele și chestiunile etice ale acestei proceduri chirurgicale, precum și cine sunt principalii susținători ai mișcării anti-circumcizie. În Partea 5 voi clarifica câteva detalii referitoare la costul circumciziei și la îngrijirea postoperatorie. În final, voi folosi toate aceste argumente pentru  a răspunde la întrebarea: De ce le este frică românilor de circumcizie?

Informațiile medicale și statistice pe care acest material se bazează sunt luate dintr-un document public pus la dispoziție de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) în anul 2017. Acest document, bazat pe studiile clinice efectuate între 2005 și 2010, a fost realizat pentru a susține recomandarea făcută corpului legislativ american în 2014 unde circumcizia la bărbați este catalogată ca o măsură importantă de sănătate publică. Materialul de asemenea adresează, folosind ultimele date și cercetări din domeniu, și oponenții circumciziei, în special contra-atacului publicat în 2016 de către epidemiologul Morten Frisch și cercetătorul Brian D. Earp. Indiferent de poziția abordată, materialul publicat de CDC este cel mai bine documentat material, cu o bibliografie de peste 130 de resurse unde cititorii pot verifica afirmațiile făcute. Mă voi referi la acest document ca „CDC”.

PARTEA 1 – Aspecte de bază ale circumciziei

Ce este circumcizia?

Cuvântul circumcizie provine din latinul „circumcido”, adică „a tăia împrejur” și se referă la îndepărtarea chirurgicală a stratului de piele și a țesutului mucoasei (numit prepuț) care acoperă în mod normal glandul (sau capul) penisului. Prepuțul este un înveliș de piele mobil care protejează glandul penisului și care reduce frecarea și nevoia de lubrifianți artificiali în timpul actului sexual.

Eliminarea prepuțului va duce la schimbarea aspectului penisului și a practicilor de igienă personală. Un penis necircumcis păstrează prepuțul și acoperă glandul penisului ce nu se află în erecție. În timpul erecției, prepuțul se retrage pentru a descoperi glandul penian. În cazul unui penis circumcis, pentru că prepuțul nu mai există,  glandul penian este expus atât în timpul erecției cât și în stare flască.

Care sunt motivele circumcizia la nou-născuți?

Circumcizia la copii este o procedură foarte controversată, având atât susținători pro cât și contra, fiecare aducând propriile argumente contradictorii.

Motive pentru circumcizie:

– În unele familii, circumcizia face parte dintr-un ritual religios, foarte răspândit în rândul evreilor și musulmanilor.

– Este considerată o măsură de igienă necesară și o măsură preventivă împotriva cancerului penian și a alor complicații.

– Este o tradiție culturală sau familială, unde băieții sunt circumciși pentru că tatăl lor a fost și el circumcis.

Motive împotriva circumciziei:

– Este considerată o procedură inutilă și brutală.

– La copii sănătoși nu există nicio nevoie medicală pentru operația de circumcizie.

Beneficiile și riscurile circumciziei sunt detaliate în Partea 2.

Cine sunt circumciși?

Conform publicației The Economist, la nivel global, aproximativ o treime din populația masculină este circumcisă. Dintre aceștia, aproximativ 60% dintre bărbați au fost circumciși din motive religioase și circa 40% din alte motive, nereligioase.

Potrivit Asociației Americane de Urologie, zonele din lume cu cele mai mari rate de circumcizie sunt în Orientul Mijlociu (unde există o populație vast majoritară musulmană), Coreea de Sud (care a fost influențată în anii 1950, după Războiul din Coreea de valorile americane) și Statele Unite ale Americii. În SUA, peste 70% dintre bărbați sunt circumciși dar ratele de circumcizie a noilor-născuți din Statele Unite au scăzut cu 10% între anii 1979 și 2010.

Cele mai scăzute rate de circumcizie se găsesc în Europa, America Latină și cea mai mare parte a Asiei. În România nu se țin statistici referitoare la numărul de circumcizii realizate la nou-născuți, băieți și bărbați iar cei care optează pentru această procedură o fac în special, din motive medicale. Conform chirurgul Ștefan Gutue, medic specialist în urologie, bărbații români “se operează din motive tehnice și nu estetice.” Putem afirma deci că circumcizia la băieții nou-născuți în România este foarte rară.

Să ne oprim puțin acum la motivele pentru care circumcizia este atât de populară în Statele Unite ale Americii și mult mai prevalentă în unele țări anglofone. În urmă cu aproape 150 de ani, doctorul Lewis Sayre (1820-1900), unul dintre fondatorii Asociației Americane de Medicină, și-a folosit influența de chirurg ortoped pentru a promova circumcizia la bărbați.

În cartea sa intitulată “Circumcizia: istoria celei mai controversate intervenții” (Circumcision: A History of the World’s Most Controversial Surgery), autorul David Gollaher detailează cum Lewis Sayre credea că majoritatea condițiilor medicale își aveau rădăcina în zona genitală. În opinia lui Sayre, circumcizia putea fi folosită ca tratament pentru o gamă largă de probleme, de la depresie, la boli psihice, sifilis, epilepsie și chiar al obiceiului de masturbare. Cu toate că aceste teorii din secolul al 19-lea au fost ulterior combătute, circumcizia a fost deja abordată ca o practică obișnuită pentru nou-născuți în ale țări vorbitoare de limba engleză, în special în Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

În SUA, circumcizia este cea mai frecventă intervenție chirurgicală la băieții nou-născuți. De menționat, conform Asociației Americane de Medicină, circumcizia la nou-născuți este o procedură simplu de efectuat. Datele eliberate de Academia Americană de Pediatrie arată că, în fiecare an, se estimează că 1,2 milioane de nou-născuți sunt circumciși în Statele Unite cu un cost cuprins între 150 și 270 milioane de dolari.

În Marea Britanie, înainte de anul 1948 când a fost introdus Serviciul Național de Sănătate, aproape o treime din bărbați erau circumciși. Serviciul nou înființat a hotărât că circumcizia nu era o necesitate medicală, deci nu era obligatorie. Astăzi, conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 9% din bărbații din Marea Britanie sunt circumciși. Practic, după 1948, frecvența intervenției chirurgicale de circumcizie a scăzut foarte rapid.

Putem deci concluziona că circumcizia are un caracter geografic.

Cine au fost primii oameni circumciși?

Circumcizia este frecvent efectuată la băieții nou-născuți în anumite părți ale lumii. Din punct de vere istoric, circumcizia era practicată la egipteni, fenicieni, etiopieni, la unele triburi din Africa și America, la arabi și musulmani.

Primele menționări ale circumciziei au fost picturale, în mormintele din Egiptul antic, atestând astfel că această practică rituală se făcea încă cu 4500 de ani în urmă. O placă funerară din a Șasea Dinastie, ce datează aproximativ din 2400 î.e.n, este posibil să fie cea mai veche dovadă a ritualului de circumcizie din lume. Un basorelief din necropola de la Saqqara poartă următoare inscripție: “Ține-l și nu-l lăsa să leșine.” – referindu-se la bărbatul circumcis. Dar, cel mai vechi text despre circumcizie este atribuit unui egiptean pe nume Uha din secolul 23 î.e.n, care a descris o circumcizie publică în masă cu 120 de bărbați, în care se lăuda că a suportat durerea cu stoicism. La acea vreme, circumcizie se făcea probabil cu un cuțit de piatră.

Însă, este posibil ca egiptenii să fi practicat circumcizia cu mult timp înaintea acestui moment, probabil din motive igienice și a obsesiei lor cu puritatea corporală. Conform unor cercetători din domeniul medicinii, se crede că egiptenii au dobândit practica circumciziei de la alte triburi africane.

Potrivit lui Iosif Flavius, un istoric evreu din primul secol era noastră, evreii ar fi împrumutat această practică de la egipteni. Deși egiptenii practicau circumcizia, aceasta era aplicată doar preoților sau celor care doreau să fie inițiați în misticism. De aici rezultă faptul că evreii nu au preluat de le egipteni această practică pentru că toți bărbații evrei, indiferent de statutul social, erau supuși în mod obligatoriu acestui ritual.

PARTEA 2 – Beneficii și riscuri

Literatura medicală arată că există atât argumente pro cât și contra pentru procedura de circumcizie la băieții nou-născuți. În această secție, voi prezenta, în detaliu atât beneficiile cât și riscurile circumciziei.

Conform concluziei din 2012 a Academiei Americane de Pediatrie, care a studiat literatura medicală publicată în limba engleză pe acest subiect între 1995 și 2010, beneficiile preventive ale circumciziei la nou-născuți de sex masculin depășesc riscurile procedurii, fiind „suficiente pentru a justifica accesul la procedură pentru familiile care o aleg.” Colegiul American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi a fost de asemnea un principal susținător al acestei declarații.

Care sunt beneficiile circumciziei?

Beneficiile circumciziei la băieții nou-născuți sunt substanțiale mai ales în privința igienei, infecțiilor, al cancerului, plus unele afecțiuni medicale specifice. Conform CDC, prevenția acestor probleme este de preferat tratamentului când aceste probleme apar.

1. Menținerea igienei

Din punct de vedere igienic, un penis circumcis este mai curat sau mai ușor de menținut curat decât un penis necircumcis. Acest lucru se datorează faptului că smegma se acumulează mai des atunci când prepuțul este prezent. Smegma este o substanță pe care corpul o produce în mod natural. Aceasta este compusă din celule moarte ale pielii, din flora normală din jurul glandului penisului și din secreții care conțin lizozim, un agent natural antibacterian care are un rol important în imunitatea mucoaselor.

Conform medicului primar urolog, conf. univ. dr. George Daniel Rădăvoi de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, „un alt beneficiu al circumciziei este acela că penisul va fi mai ușor de curățat, o igienă mai bună însemnând și un risc scăzut de a dezvolta iritații, inflamații și infecții ale penisului.”

2. Reducerea infecțiilor

Studiile arată că circumcizia are următoarele beneficii în reducerea infecțiilor, fiind considerată o îngrijire medicală preventivă:

– Risc redus de infecții ale tractului urinar (ITU) – studiile arată că infecțiile urinare, deși rare la bărbați, sunt mai frecvente la bărbații necircumciși. Băieți sunt vulnerabili la infecții ale tractului urinar mai ales în primele 6 luni de viață. Dr. Claudia Marin, medic primar medicină de familie și medic specialist gastroenterologie, afirmă că “infecțiile severe, apărute devreme în viață, pot aduce mai târziu probleme renale.”

– Scăderea riscului de infecție cu virusul HIV – pentru că, o dată cu eliminarea prepuțului, se elimină și anumite celule prin care acest virus intră în organism. Cercetările au ajuns la concluzia că circumcizia poate reduce riscul infectării cu HIV cu 50-60%.

(Conform CDC, de această scădere a riscului infecției cu HIV nu beneficiază și bărbații homosexuali care practică sexul anal.)

– Risc redus de boală cu transmitere sexuală (BTS) – Cercetările susțin că circumcizia ar putea reduce riscul de infecții virale cu diferite tipuri de herpes și papiloma virus uman cu 30%. De asemenea, studiile arată că femeile cu parteneri sexuali circumciși au fost mai puțin susceptibile de a contracta sifilis și alte boli cu transmitere sexuală.

(De menționat este faptul că comportamentul și obiceiurile personale sunt factori care corelează mult mai eficient cu reducerea riscului de a contacta boli cu transmitere sexuală, cei mai relevanți factori fiind abstinența, numărul redus de parteneri sexuali, fidelitatea și folosirea prezervativului.)

3. Combaterea cancerului

– Risc redus de cancer penian – care cu toate că este o afecțiune foarte rară, are o prevalență mai mare la bărbații necircumciși. Circumcizia neonatală la băieți reduce riscul de cancer penian în viitor între 95 și 99%.

– Risc redus de cancer de col uterin la partenerul sexual feminin al bărbatului care este circumcis.

– Rate mai mici cu 15% de cancer de prostată la bărbații circumciși înainte de începerea activității sexuale.

4. Combaterea afecțiunilor medicale specifice zonei

Fimoza este o afecțiune medicală care constă în incapacitatea de a retrage pielea prepuțului din cauză că pielea prepuțului este îngustă. Aceasta poate duce la inflamarea prepuțului sau a capului penisului.

Fimoza diferă de incapacitatea de a retrage pielea prepuțului la copii, în cazul cărora decalotarea incompletă a penisului este normală.

În concluzie, cercetările științifice au descoperit foarte puține efecte negative asociate circumciziei. Dr. Cora Bălăban-Popa, medic neonatolog la Spitalul clinic de urgență pentru copii “Maria Curie”, consideră că beneficiile depășesc cu mult riscurile, dar „în ciuda beneficiilor existente, circumcizia nu se recomandă a fi o procedură de rutină pentru copiii de sex masculin.”

O notă personală: Această poziție a medicilor care recunosc existența incontestabilă a beneficilor circumciziei dar ezită să recomande procedura băieților nou-născuți este tipică în întreaga lume, în afara celor trei zone și țări menționate mai sus. Din experiența mea personală, ca tătic a doi băieți, dacă ceri informații medicului despre circumcizie, vei afla despre toate beneficiile procedurii, dar dacă-i ceri părerea medicului, răspunsul este vag. „Depinde de preferințele părinților” este fraza cheie folosită de majoritatea medicilor pe care i-am consultat eu aici în Beijing.

Dar, dacă le spui medicilor că am ales procedura de circumcizie pentru băieții nou-născuți, imediat afirmă că a fost decizia corectă. Doamna doctor chinezoaică, profesor universitar și cercetătoare cu lucrări publicate și prezentări la conferințe în străinătate, care a avut grijă de soție la prima sarcină ne-a spus că nepotul ei a fost recent circumcis la vârsta de 6 ani. Răspunsul meu a fost, „Ouch, cam târziu.” Fiind deja la o vârstă înaintată, nu am mai beneficiat de servicile ei medicale la a doua sarcină a soției pentru că, între timp, decedase. Dar, pe când era în viață, ne-a spus, că circumcizia devine din ce în ce mai practicată în China în rândul copiilor cu vârsta de 5-6 ani.

Care sunt riscurile circumciziei?

Din punct de vedere medical,  Conform argumentelor anti-circumcizie, prepuțul nu este doar pielea penisului necesară unei erecții naturale, ci este și un țesut specializat care este bogat alimentat cu vase de sânge și cu receptori care facilitează elasticitatea pielii. Prepuțul contribuie la răspunsul sexual al bărbaților necircumciși oferind un lubrifiant natural. La copii mici, prepuțul îndeplinește și o funcție esențială de protecție a glandului penian.

Conformepidemiologul american Morten Frisch și cercetătorul Brian D. Earp., „dintr-o perspectivă științifică și medicală, dovezile actuale sugerează că circumcizia nu este o măsură de sănătate publică adecvată pentru țările dezvoltate.” (CDC combate acest punct de vedere.)

Printre dezavantajele circumciziei, sunt menționate:

1. durerea, cu toate că se administrează medicamente sigure și eficiente pentru reducerea durerii, cum ar fi gelul analgezic

2. puține beneficii imediate pentru sănătate (accentul aici este pe cuvântul „imediat”)

3. poate provoca complicații rare, inclusiv erori chirurgicale prin tăierea insuficientă sau excesivă a prepuțului, sângerarea sau infecție

4. în cazul unor anumite boli de coagulare a sângelui (cum este hemofilia), circumcizia nu este deloc indicată, inclusiv bebelușilor născuți prematuri

5. complicați datorate anesteziei (în cazul băieților maturi se face anestezie totală)

6. prepuțul ar putea să nu se vindece în mod corespunzător sau prepuțul rămas s-ar putea re-atașa la capătul penisului, caz în care se necesită încă o intervenție chirurgicală minoră de reparație

Din punct de vedere statistic, complicații minore apar la unul din 500 bebeluși circumciși iar majoritatea complicațiilor grave, de genul infecțiilor sau al rănilor, apar din cauza folosirii unor instrumente medicale defectuoase sau nepotrivite. De exemplu, între anii 1996 și 2000, peste 100 de răni ale penisului au fost înregistrate în SUA. Bineînțeles, astfel de cazuri pot fi ușor evitate prin apelarea la instituții medicale de încredere. Alte statistici estimează că între 2 și 10 % din circumciziile din SUA rezultă în morbiditate (adică îmbolnăvire) și deces.

În „Cartea penisului”, urologul Aaron Spitz afirmă că riscul circumciziei la nou-născuți este foarte scăzut, de un procent de 0,5%. Dar, psihologul american Ronald Goldman, susține în cartea sa „Circumcizia, trauma ascunsă” (Circumcision, The Hidden Trauma: How American Cultural practice Affects Infants and Ultimatelly Us All) că circumcizia este asociată cu disfuncția erectilă. Cu toate acestea, CDC a concluzionat că circumcizia nu este asociată cu nico  formă de disfuncție sexuală, iar multe studii sprijină această concluzie.

O notă personală: Două statistici care folosesc exact aceeași metodă statistică și au un număr de participanți similar pot duce la concluzii diferite, în funcție caracteristicile sociale, culturale, economice, precum și alte interese ale participanților. De aceea avem statistici care par a arăta în mod favorabil sau nefavorabil practica circumciziei.

Ceea ce putem concluziona din această expunere a riscurilor și beneficiilor circumciziei, este faptul că majoritatea părinților au idei și principii bine înrădăcinate și astfel părinții aleg informațiile care le hrănesc convingerile și susțin astfel decizia aleasă.

Aspecte evolutive. Ce ar fi zis Darwin?

Dintr-o perspectivă darwinină a evoluției, sensitivitatea prepuțului la atingere ar putea fi explicată prin nevoia unui așa zis „sistem de avertizare timpuriu” în care strămoșii noștri bipezi care încă nu își acopereau corpul pentru protecție, trebuiau să-și protejeze glandul penian de insecte și paraziți. În cartea sa „Originea speciilor” (On the Origin of Species), Charles Darwin discută structurile vestigiale ale organismelor: „Un organ, atunci când devine inutil, poate fi variabil, deoarece variațiile sale nu pot fi verificate de selecția naturală.”

O astfel de variația se observă în mărimea și grosimea prepuțului, care poate avea o suprafață a pielii prepuțului din exterior între 7 și 100 cm2 și o variație a pielii prepuțului din interior între 18 și 68 cm2. Această variabilitate extremă face deci din prepuț o structură vestigială. Conform CDC, un prepuț mai mare la bărbații necircumciși este asociat cu un risc mai mare de infecție cu virusul HIV.

Deci, susținătorii argumentelor pro circumcizie aduc și o justificare evolutivă care , cel puțin din punct de vedere științific, se ridică deasupra sentimentelor și părerilor personale. 

Cazul rar de circumcizie psihotică

În anul 1972, Kōzō Okamoto, împreună cu doi alți compatrioți japonezi, a participat la un atac terorist în incinta Aeroportului Internațional Ben-Guiron din Tel-Aviv în urma căruia au rezultat 26 de morți și peste 80 de răniți. A fost prins și aruncat în pușcărie unde s-a auto-circumcis folosind o unghieră pe motivul că dorea să devină evreu. Această formă de automutilare face parte, evident, din domeniul psihopatologiei și o menționez aici doar ca un fapt extrem.

Doar la egipteni mai auzim de auto-circumcizie, unde legendele din Cartea Morților pomenesc cum zeul soarelui Ra s-a auto-circumcis iar din sângele care a curs a creat două zeități minore.

PARTEA 3 – Circumcizia ca ritual religios

Circumcizia este un act de cult instituit de Dumnezeu ca semn al legământului încheiat cu patriarhul Avraam pe când acesta avea vârsta de 99 de ani.

În Geneza, capitolul 17, versetele 9-14, aflăm detaliile impuse de Dumnezeu referitor la circumcizie:

9.Apoi a mai zis Dumnezeu lui Avraam: “Iar tu şi urmaşii tăi din neam în neam să păziţi legământul Meu.
10.Iar legământul dintre Mine şi tine şi urmaşii tăi din neam în neam, pe care trebuie să-l păziţi, este acesta: toţi cei de parte bărbătească ai voştri să se taie împrejur.
11.Să vă tăiaţi împrejur şi acesta va fi semnul legământului dintre Mine şi voi.
12.În neamul vostru, tot pruncul de parte bărbătească, născut la voi în casă sau cumpărat cu bani de la alt neam, care nu-i din seminţia voastră, să se taie împrejur în ziua a opta.
13.Numaidecât să fie tăiat împrejur cel născut în casa ta sau cel cumpărat cu argintul tău şi legământul Meu va fi însemnat pe trupul vostru, ca legământ veşnic.
14.Iar cel de parte bărbătească netăiat împrejur, care nu se va tăia împrejur, în ziua a opta, sufletul acela se va stârpi din poporul său, căci a călcat legământul Meu”. (www.bibliaortodoxa.ro)

Inițial, circumcizia i s-a aplicat lui Avraam, care nu avea urmași la acea vreme, iar mai apoi, tuturor membrilor de partea bărbăteasca a familie lui. Din acest moment, circumcizia devine semn al legământului cu Dumnezeu din neam în neam. Nerespectarea acestui act de cult se pedepsea cu moartea, deoarece era văzut ca o încălcare a legământului cu Dumnezeu. Astfel, circumcizia devine o practică și un semn de separare a comunității evreiești de celelalte popoare idolatre.

Circumcizia se efectua cu un cuțit, la opt zile după naștere, moment în care era pus și numele copilului. Cu toate că ritualul era făcut de un bărbat, chiar și mama copilului putea fi cea care tăia împrejur copilul, precum vedem în Ieșire (capitolul 4, versetul 25):

25.Dar Sefora, luând un cuţit de piatră, a tăiat împrejur pe fiul său…

Conform lui Teodor Danalache de la crestinortodox.ro, “Pentru evrei, circumcizia este un act de cult extraordinar, cu un adânc sens religios și moral; este un semn al credinței monoteiste. Prin aceasta se arată, în mod simbolic, înfrânarea senzualității, exprimată prin îndepărtarea unei părți a trupului, pentru ca omul să urmeze lucrurile drepte, care duc la sfințenie, și să evite păcatul, care a determinat ruperea legăturii primilor oameni cu Dumnezeu.”

Acest lucru este reafirmat și în Coloseni (capitolul 2, versetele 11-13), unde Sfântul Apostol Pavel considera tăierea împrejur ca un botez:

11.În El aţi şi fost tăiaţi împrejur, cu tăiere împrejur nefăcută de mână, prin dezbrăcarea de trupul cărnii, întru tăierea împrejur a lui Hristos.
12.Îngropaţi fiind împreună cu El prin botez, cu El aţi şi înviat prin credinţa în lucrarea lui Dumnezeu, Cel ce L-a înviat pe El din morţi.
13.Iar pe voi care eraţi morţi, în fărădelegile şi în netăierea împrejur a trupului vostru, v-a făcut vii, împreună cu Sine, iertându-ne toate greşealele;

Pentru evrei, circumcizia este deci un rit religios obligatoriu.

Circumcizia ca un act religios la musulmani

O caracteristică a religiei musulmane este obligativitatea tuturor persoanelor de sex masculin să fie circumcise. Nefiind menționată în Coran, cartea sacră a musulmanilor, originea circumciziei la musulmani rămâne un subiect de dezbatere, dar consensul cercetătorilor este că circumcizia este menționată în unele hadith-uri, adică consemnări ale faptelor sau spuselor profetului Muhammad.

Musulmanii consideră actul circumciziei ca o dovadă a credinței în Allah, revendicând obiceiul circumciziei direct de la profetul Avraam, pe care în tradiția musulmană îl numesc Ibrahim. Pentru că mai mult de 24% din populați globală este musulmană, numărul absolut al musulmanilor circumciși este covârșitor mai mare decât cel al evreilor.

Spre deosebire de evrei, unde circumcizia are loc la doar o săptămână după nașterea copilului, la musulmani vârsta la care este făcută circumcizia diferă în funcție de regiune și de popor.  În Turcia, Egipt, și țările din sudul și centrul Asiei, băieții sunt circumciși între 6 și 11 ani. În Pakistan, băieții pot fi circumciși oricând de la naștere până la maturitate, iar în Iran circumcizia are loc între vârsta de 5 și 6 ani.

Pe lângă aspectul religios, circumcizia la musulmani (dar și la evrei) are și o origine strâns legată de păstrarea igienei corporale. Tudor Frățilă explică pentru discovery.ro: „În zona deşertică unde au apărut şi s-au dezvoltat cele două civilizaţii,  transpiraţia corporală este mai abundentă din cauza căldurii pronunţate, iar apa era atât de rară încât era folosită în primul rând la băut, nu la spălat. S-a constatat medical că bărbaţii circumcişi care trăiesc în zone tropicale dezvoltă mai puţine infecţii în zona organului sexual, comparativ cu bărbaţii necircumcişi.”

Pentru musulmani, circumcizia este deci un rit religios obligatoriu.

Circumcizia la creștini

„Tăiere împrejur” a fost și rămâne un subiect controversat în sfera creștină. Primul Conciliu de la Ierusalim din anul 50, a decis că circumcizia nu este necesară gentililor (sau ne-evereilor). Pentru mulți teologi, botezul este actul ritual care înlocuiește circumcizia și deci, creștinii botezați nu mai trebuie să fie circumciși conform Vechiului Testament.

Biserica Catolică a interzis practica circumciziei la Conciliul de la Florența din secolul al 15-lea. Biserica luterană de asemenea predică împotriva circumciziei la fel ca biserica ortodoxă. Raționamentul este același. Botezul înlocuiește circumcizia.

Între timp, catolicii au devenit mai toleranți iar, astăzi, au adoptat o poziție neutră cu referire la practica circumciziei pe baze culturale. Deci, din punct de vedere religios, nu poți să fi evreu sau musulman fără a fi circumcis, dar poți fi un catolic circumcis.

Părintele Peter Clark, profesor și teolog la Institutul de Bioetică Catolică din cadrul Universității Saint Joseph din Philadelphia, susține că Directiva 29 a Codului Etic catolic subliniază clar respectarea „integrității corporale” iar Directiva 33 menționează că procedurile terapeutice trebuie să fie benefice pacientului. Părintele Clark este de părere că circumcizia “nu ar trebui să fie o procedură medical de rutină” inclusiv din motive culturale.

În articolul său din 2006 cu titlul shakesperian, “To Circumcise or Not to Circumcise?” (sau „A circumcide sau a nu circumcide?” în limba română), profesorul de etică catolic adoptă o poziție destul de controversată: “Unii eticieni au încercat să justifice circumcizia masculină neonatală sub principiul totalității din motive culturale. Practica poate avea o valoare culturală puternică pentru mulți oameni. Dar faptul că ceva este prețuit cultural nu înseamnă că este și acceptabil din punct de vedere moral. Istoria este plină de tradiții culturale care acoperă o gamă variată [de obiceiuri], de la cele dăunătoare la cele condamnabile din punct de vedere moral, printre care legarea picioarelor [a fetelor din China] și arderea văduvelor [pe rugul funerar în India antică] fiind doar două exemple.”

O notă personală: Acest citat are sens, dar doar în contexul în care ignorăm total beneficiile circumciziei așa cum sunt ele detaliate în literatura de specialitate. În plus, o astfel de poziție extremă, unde “cultura nu este o scuză” este exact ceea ce poate duce la animozitate și violență inter-religioasă.

Circumcizia în alte religii

Cărțile sacre hinduse nu fac referire la circumcizie iar atât hinduismul cât și budismul au o poziție neutră cu referire la subiect, cu toate că nu este recomandată în mod direct credincioșilor. În schimb, comunitatea Sikh și sikhismul condamnă practica circumciziei.

PARTEA 4 – Mituri, controverse, etică

Care sunt miturile despre circumcizie?

Mitul 1. Circumcizia afectează fertilitatea.

Este fals. Producția de spermă se realizează în testicule iar calitatea spermatozoizilor depinde de mai mulți factori legați de stilul de viață, dietă și sănătatea generală a bărbatului.

Mitul 2. Circumcizia scade plăcerea sexuală.

Este fals. Un studiu din 2016 clarifică faptul că, cu toate că prepuțul ar fi partea penisului cea mai sensibilă la stimularea prin atingere, acest lucru nu înseamnă că plăcerea sexuală este influențată, în vreun fel, de operația de circumcizie. Deci, circumcizia nu are nici un efect asupra sensibilității, plăcerii sau durerii resimțite în timpul actului sexual. Un alt studiu din 2012 a concluzionat că circumcizia nu are un impact negativ pe termen lung asupra funcției sexuale.

Mitul 3. Circumcizia influențează mărimea penisului.

Este fals. Cu toate că prepuțul poate face ca penisul să pară puțin mai voluminos în stare flască, în timpul unei erecții, prepuțul se retrage și aproape dispare. Așa că, prepuțul nu influențează mărimea penisului. Dimensiunile penisului depind în principal de genetică.

Controverse și mișcarea anti-circumcizie

Încă din antichitate, interzicerea circumciziei a avut aspecte antisemite iar în epoca contemporană, practica circumciziei a fost atacată pe motive atât medicale cât și etice.

În anul 119 era noastră, împăratul roman Hadrian a scos în afara legii ritualul circumciziei, abrogând astfel legalitatea iudaismului. În timpul celui de-al doilea război mondial, naziștii controlau pe cei care erau suspecți de a fi evrei, asumându-se că cei circumciși erau evrei.

În 2007, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat în mod oficial procedura circumciziei în țările și regiunile cu epidemii de maladii sexuale precum SIDA, dar conform altor organizații medicale, circumcizia nu este recomandată. În anul 2010,  Asociația Medicală Olandeză și Colegiul Australian Regal al Medicilor au luat o atitudine direct împotriva circumciziei, procedură pe care nu o recomandă ca o intervenție de rutină, punând în discuție eticitatea ei. Ambele instituții realizează că pe baza datelor statistice existente referitoare la beneficiile circumciziei preventive și a rarității accidentelor, circumcizia este benefică din punct de vedere medical în multe părți ale lumii și nu reprezintă un risc major. Deci, aduc în schimb un motiv etic.

Astfel, accentul criticilor australieni este pus pe aspectul “eticității în lezarea dreptului omului prin efectuarea unei operații ne-terapeutice pe un copil care nu este capabil de a consimți,” a declarat public Colegiul Australian Regal al Medicilor. Societatea Pediatrică Canadiană s-a alinat aceluiași argument, subliniind importanța dreptului copilului.

În Germania s-a luat cea mai controversată hotărâre de către un tribunal regional din Köln: a decis că circumcizia minorilor este dăunătoare și încalcă drepturile copilului iar astfel s-a ajuns la un v erdict de interzicere a practicii de circumcizie chiar și din motive religioase. O hotărâre extremă în condițiile în care circumcizia este una dintre cele mai obișnuite operații chirurgicale din Statele Unite ale Americii, unde peste un milion de operații au loc anual, adică aproximativ una la fiecare 30 de secunde. Hotărârea curții germane s-a bazat pe hotărârea din 2010 a Asociației Medicale Olandeze care argumenta că circumcizia băieților “intră în conflict cu dreptul unui copil la autonomie și la integritate fizică.”

În Germania, constituția interzice, ca de altfel în multe multe alte țări, violarea integrității corporale a copiilor iar circumcizia a fost văzut ca o încălcare a acestui drept. În Norvegia, unele instituții oficiale au recomandat evreilor și musulmanilor să renunțe la circumcizia propriu-zisă și să adopte în locul ei un ritual simbolic. Vă puteți da seama cum decizia tribunalului german din Köln a creat furori în rândul comunităților de evrei. Situația a fost clarificată în 2012, când o lege nouă, promovată de cancelarul de atunci, a garantat dreptul evreilor de a continua ritual circumciziei atâta timp cât procedura este făcută în condiții medicale propice.

Proponenții beneficiilor circumciziei susțin că intervenția nu este o mutilare ci mai degrabă, din punct de vedere estetic și ne luând în considerare beneficiile medicale menționate mai sus, un fel de chirurgie cosmetică, similară cu reducerea sânilor, liposucție (îndepărtarea țesutului adipos în exces) sau rinoplastie (refacerea unui nas distrus). Deci, circumcizia în opinia lor, nu este o formă de mutilare ci doar o modificare a aspectului persoanei. Din moment ce se pot atașa beneficii medicale unei astfel de proceduri, iar riscurile sunt minime în condițiile propice de igienă și expertiză medicală, decizia unei astfel de proceduri la nou-născuți trebuie lăsată la discreția părinților și nu cea a legii.

În SUA, mișcarea anti-circumcizie s-a organizat în jurul organizaților „Avocații pentu drepturile copiilor” și „Doctori împotriva circumciziei”. 

Oponenții circumciziei susțin că, deoarece procedura nu este terapeutică și nu este susținută de dovezi medicale inechivoce, procedura trebuie amânată până când copilul ajunge la vârsta adultă și poate lua propria decizie în cunoștință de cauză. Cazurile în care un adult decide să fie circumcis din motive nemedicale sunt rare iar motivele sunt faptul că procedura este mult mai complicată, cu o nevoie de anestezie totală, perioada de recuperare este mult mai lungă și cu dureri postoperatorii semnificative. În SUA, doar un bărbat din 200 optează pentru procedura de circumcizie la maturitate.

Unele studii susțin faptul că circumcizia la nou-născuți poate rezulta în daune psihologie ulterioare, inclusiv stres post-traumatic, anxietate și alte sechele mentale. Durerea și stresul intervenției pot contribui de asemenea la eșecul alăptării la sânul mamei care mai apoi pot influenta negativ dezvoltarea sănătoasă a nou-născutului.

Această poziție a fost combătut de CDC, care susține că nu există efecte adverse pe termen lung a nou-născuților circumciși atât pe plan psihologic cât și al atașamentului față de mamă în timpul alăptării. De asemenea, este combătută și părerea că durerea cauzată de intervenție poate duce la orice fel de tulburări afective.

Practic, datorită faptului că circumcizia este ireversibilă, nefiind posibil, în general, recrearea aspectului inițial al penisului, părinții nu au dreptul să ia o astfel de decizie pentru băieții lor. Cu toate acestea, un sondaj de la mijlocul anilor 2000 la care au participat 1000 de bărbați adulți, a găsit că 29% din bărbații necircumciși ar fi dorit să fie circumciși la naștere, în comparație cu doar 10% din bărbații circumciși care ar fi dorit să nu fi fost circumciși la naștere.

Chirurgul Ștefan Gutue afirmă că „dacă discutăm doar din punct de vedere etic și presupunem că băiatul nu are nico problemă medicală, atunci răspunsul este NU, fiindcă este corpul lui și ar trebui să facă el această alegere, nu altcineva.” Similar cu botezul unde se scufundă copilul într-un cazan cu apă rece, nou-născutul are o vârstă prea fragedă pentru a putea protesta.

În concluzie, Aaron Spitz afirmă în “Cartea penisului” că “problema este dificilă, chiar și din punct de vedere medical, deoarece unele din beneficiile circumciziei, cum ar fi prevenirea cancerului, se pierd dacă nu este efectuată la un nou-născut și este amânată până la vârsta de consimțământ.”

PARTEA 5 – Cost și tratament

Cât costă o circumcizie?

Prețul unei circumcizii în România este între 1000 și 1500 de euro și poate fi realizată în cabinetele de urologie. Durata procedurii chirurgicale propriu-zise este între 5-10 minute.

În China, circumcizia unui nou-născut costă aproximativ 800 de euro, dar prețul crește exponențial cu vârsta copilului, ajungând chiar la 4000 de euro. Intervenția se poate face în majoritatea spitalelor (atât de stat cât și cele private), dar în rândul străinilor, se apelează la spitale private de cinci stele unde experiența unor doctori care fac circumcizii este bine-cunoscută. 

Ce se întâmplă după circumcizie?

Operația are loc în spital și este făcută de un medic specialist. În cazul nou-născuților, băieții primesc o anestezie locală (fie un gel sau o injecție) iar pentru băieții mai mari și bărbați se preferă o anestezie generală. Pacientul se poate întoarce acasă în aceeași zi, nefiind nevoie de internare.

După operația de circumcizie, părinții nou-născutului trebuie să păstreze zona cât mai curată posibil. Penisul se spală cu apă călduță și săpun prin mișcări blânde. Recuperarea postoperatorie este una rapidă. Pe perioada vindecării, se recomandă ca părinții să nu pună presiune pe penis când țin copilul în brațe.

În primele două zile după intervenția chirurgicală, vârful penisului circumcis pare ușor umflat și roșu și este posibil ca o cantitate mică de sânge să fie vizibilă pe scutec. De asemenea, este posibilă observarea unei scurgeri galbene sau a unei cruste în zona circumcisă. Toate acestea sunt normale și fac parte din procesul de vindecare.

Pansamentul trebuie schimbat zilnic și trebuie purtat până la vindecarea completă pentru a evita disconfortul cauzat de frecarea sau lipirea penisului de scutec. Dar, unii doctori recomandă folosirea pansamentului doar 24 de ore după operație după care zona este tratată cu un gel și folosirea un scutec mai larg.

De obicei, vindecarea durează între 8 și 10 zile.

După 7 zile este recomandat un control la medicul chirurg care a făcut procedura de circumcizie. Dar, părinții trebuie să contacteze mediul imediat dacă apar probleme în timpul perioadei de vindecare, cum ar fi: urinarea normală nu se reia în decurs de 12 ore de la procedura de circumcizie, există sângerări persistente, sau există curgeri urât mirositoare ce provin din vârful penisului bebelușului.

De ce le este frică românilor de circumcizie?

Voi încerca în încheierea acestui material să răspund la această întrebare. Având în vedere că locuiesc în Asia de peste 20 de decenii, interacția mea cu românii este una destul de limitată în comparație cu cineva care locuiește în țară dar, de fiecare dată când am abordat subiectul circumciziei cu românii, reacția a fost una foarte emotivă. Chiar de frică.

Și într-un fel, este o reacție normală având în vedere contextul geografic, religios și social în care este situată țara noastră. Ne aflăm într-o parte a lumii unde circumcizia nu este un obicei cultural răspândit și nicio tradiție de familie. Religia ortodoxă este majoritară în România iar evreii și musulmanii sunt văzuți ca având religii total distincte tradiției ortodoxe. Iar, din punct de vedere social, facem parte dintr-o comunitate tradițională, unde părerea societății (adică a neamurilor tale și a vecinului tău de la bloc) contează prea mult pentru a nu te conforma cutumelor existente.

Probabil, majoritatea românilor se vor alinia cu poziția olandeză în care circumcizia la băieții nou-născuți este văzută ca o practică ne-etică care încalcă drepturile copilului. Probabil, majoritatea românilor nu vor accepta beneficiile preventive ale circumciziei referitoare la virusul HIV și răspândirea bolilor cu transmisie sexuală, pentru că noi nu suntem o țară din Africa și avem acces ușor la metode moderne de protecție (adică, la prezervative). Probabil, chiar înainte de a auzi de toate beneficiile circumciziei, noi ca români am luat deja decizia că “este o prostie și noi nu facem așa ceva.”

Și probabil, cei care gândesc astfel, au dreptate mai ales în contextul în care întreaga conștiință a națiunii române se află pe aceeași lungime de undă.

Dar, totuși. Ce facem cu studiile robuste care aduc dovezi incontestabile referitoare la beneficiile medicale preventive de care ar beneficia în viața lor băieții circumciși la naștere? Dacă avem în gând și în suflet doar binele copiilor noștri pe care tocmai i-am adus în viață, nu ar trebui să luăm în considerare aceste beneficii? 

Știu, este greu de acceptat o intervenție chirugicală care este atât de mult asociată cu un rit religios din care nu facem parte, cu o societate care ne este străină, cu un obicei pe care probabil nu-l înțelegem.

Ce să facem? Închidem subiectul imediat ce este deschis și stăm bine înrădăcinați în obiceiurile și cutumele noastre culturale, religioase și sociale sau lăsăm o ușă întredeschisă pentru putea auzi și o altă părere?

Fără a avea intenția de a fi rău sau de a vorbi de rău despre proprii mei concetățeni, frica noastră de circumcizie este probabil datorată, pe lângă toate cele de mai sus, și din cauza ignoranței noastre. Ignoranță, adică lipsa de cunoștințe elementare referitoare la circumcizie. Și în această categorie mă includ și pe mine. Datorită ignoranței mele față de acest subiect, am dorit să înțeleg exact care-i treaba cu circumcizia la băieții nou-născuți. Am dorit să fiu în măsură să iau cea mai bună decizie posibilă pentru băieții mei.

Rezultatul investigației mele este acest material prezentat aici în format video. Puteți găsi și varianta de articol cu o listă a tuturor resurselor folosite pe website-ul meu. Am postat un link în descrierea de jos. 

Voi ce părere aveți referitor la acest subiect? Sunt curios să aflu în secția de comentarii.

Mulțumesc pentru atenție. Toate cele bune.

Surse:

– „The Penis Book” by Aaron Spitz – https://amzn.to/3k2EhdQ
– „Circumcizia, trauma ascunsă” de Ronald Goldman – https://amzn.to/3lKNPdS
– Frisch and Earp – https://www.tandfonline.com/doi/epdf/10.1080/17441692.2016.1184292
– CDC Recommendations https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5478224/
– Sfatul medicului https://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/lizozim_6872
– Regina Maria https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/fimoza
– Smart Living https://smartliving.ro/circumcizie-barbati-femei-ce-este-de-ce-se-face/
– Doc Time https://www.doc.ro/sarcina-bebelusi-sanatatea-mamei/circumcizia-la-baieti-riscuri-beneficii-si-complicatii
– Biblia Ortodoxă http://www.bibliaortodoxa.ro
– Creștin ortodox https://www.crestinortodox.ro/religiile-lumii/iudaism/circumcizia-taierea-imprejur-evrei125368.html  
– The Economist https://www.economist.com/international/2012/09/15/odd-bedfellows
– Wikipedia ro https://ro.wikipedia.org/wiki/Circumcizie
– Vice – https://www.vice.com/ro/article/pa7xxz/cand-trebuie-facuta-circumcizia
– Sfatul medicului – https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/circumcis-sau-necircumcisi-care-sunt-diferentelei_17908
– Deutsche Welle – https://www.dw.com/ro/circumcizia-%C5%9Fi-strania-controvers%C4%83-din-germania/a-16242102
– NBC News – https://www.nbcnews.com/news/world/circumcision-remain-legal-germany-flna1c7584324
– Adevărul – https://adevarul.ro/stil-de-viata/viata-de-cuplu/a-taia-sau-a-nu-taia-circumcizia-o-dilema-643823.html
– Wikipedia eng – https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_and_circumcision
– Health Progress – https://www.chausa.org/publications/health-progress/article/september-october-2006/to-circumcise-or-not-to-circumcise-

Author V.M. Simandan

is a Beijing-based Romanian positive psychology counsellor and former competitive archer

More posts by V.M. Simandan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

V.M. Simandan